„În anul 2025 vor exista între 26-30 de miliarde de dispozitive la domiciliul nostru și la locul de muncă, dotate cu senzori, procesoare și programe software, conectate simultan la internet.” (Studiul EUIPO „Patents and the Fourth Industrial Revolution. The inventions behind digital transformation - December 2017)
„Aceste obiecte vor funcționa autonom pe baza datelor colectate sau schimbate între ele. Odată combinate cu alte tehnologii, precum cloud computing și inteligență artificială, ele vor permite automatizarea tuturor proceselor care stau la baza afacerilor, inclusiv a sarcinilor intelectuale repetitive efectuate anterior de ființele umane.” (Studiul EUIPO „Patents and the Fourth Industrial Revolution. The inventions behind digital transformation - December 2017)
„În anul 2013, industriile bazate pe proprietate intelectuală contribuiau în Uniunea Europeană cu 26% la gradul de ocupare al forței de muncă, cu 39% la produsul intern brut și cu peste 77 milioane de locuri de muncă. (Studiul EUIPO „European Citizens and Intellectual Property: perception, awareness and behaviour” - 2013)
În anul 2016, Uniunea Europeană pierdea din cauza piratării și contrafacerii 83 de miliarde euro și 790.000 de locuri de muncă, iar România pierderea 830.000 euro și 26.589 de locuri de muncă.” (www.osim.ro)
Un studiu NASA, comentat de Gavin Nascimento spune că la naștere, 98% dintre copii sunt genii, la 5 ani doar 30%, la 10 ani procentul scade la 12%, iar la maturitate rămân doar 2%.
„Scriitorul cel mai original este opera secolului său și a secolelor trecute, tot așa, cel puțin, cât a propriului său geniu. Domeniul general i-a furnizat elementele ideilor elaborate de el. Oferindu-le civilizației căreia i le datorează, el se achită de datoria către umanitate și plătește contemporanilor și descendenților o datorie de recunoștință” (A. Ch. Renouard)
„De la primele senzații până la ultima noastră suflare, un curent de gânduri produse într-un număr nedefinit de inteligențe străine curg spre inteligența noastră, se infiltrează în ea, se amestecă cu ea. Totul se dezvoltă prin ideile tuturor: este atmosfera în care se aspiră și se expiră aerul moral care ne hrănește. Acest aer se purifică sau se viciază trecând prin fiecare individ și devine mai bun sau mai rău; dar el nu se absoarbe în nimeni printr-o apropriere exclusivă” (A. CH. RENOUARD, Du droit industriel dans son rapport avec les principes du droit civil sur les personnes et sur les choses).
Respectând opera, îi respectăm pe autorul ei și pe toți cei care ne-au învățat!
Cine suntem
Acest blog s-a născut din pasiunea noastră pentru domeniul proprietății intelectuale și din dorința de a veni în sprijinul celor care doresc să citească, să afle, să dezbată, mai mult decât o fac astăzi, într-un domeniu aflat în plină și continuă dinamică.
Viorel Roș
Profesor și conducător de doctorat în domeniul proprietății intelectuale, director al Școlii Doctorale din cadrul Universității Nicolae Titulescu din București, consilier în proprietate industrială, avocat și coordonator al echipei de avocați Roș și Asociații, arbitru al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.
A înființat Asociația Științifică de Dreptul Proprietății Intelectuale (ASDPI), Asociația Societatea Autorilor și Editorilor Români de Opere Științifice (Pergam) și Revista Română de Dreptul Proprietății Intelectuale. Este membru în Consiliul Științific al Revistei Române de Dreptul Proprietății Intelectuale și Președinte al Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale.
Lucrări publicate în domeniul proprietății intelectuale: Dreptul proprietății intelectuale. Dreptul de autor. Vol. I (2016), Dreptul de autor și drepturile conexe (în coautorat, 2005), Dreptul proprietății intelectuale. Dreptul proprietății industriale. Mărcile și indicațiile geografice (în coautorat, 2003), Drepturile artiștilor interpreți și executanți (RRDPI nr. 1/2016), Copyright-ul și convergența sistemelor de protecție a creațiilor intelectuale prin drept de autor (RRDPI nr. 4/2015), Protecția invențiilor din domeniul farmaceutic. Brevetul de invenție, autorizația de introducere pe piață și certificatul suplimentar de protecție (RRDPI nr. 2/2015), Probleme privind acțiunea în contrafacerea mărcilor și evaluarea prejudiciului (RRDPI nr. 4/2014), Condiția originalității în operele științifice (RRDPI nr. 2/2014).
Conturi rețele de socializare:
Facebook, LinkedIn, Twitter și Google+: Roș Intellectual Property
Ciprian Raul Romițan
Avocat specializat în domeniul proprietății intelectuale și doctor în drept, cu specializarea Drept penal, având teza de doctorat „Protecția penală a proprietății intelectuale”.
Membru fondator și vicepreședinte al Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale, membru fondator și redactor-șef al Revistei Române de Dreptul Proprietății Intelectuale și membru al Uniunii Juriștilor din România.
Autor și coautor a peste 20 lucrări, incluzând cursuri, monografii, dicționare, culegeri de practică judiciară comentată și acte normative. De asemenea este autor și coautor a numeroase studii și articole publicate în reviste de specialitate, cum ar fi: Revista de drept penal, Dreptul, Revista de științe juridice, Revista română de dreptul proprietății intelectuale.
Conturi rețele de socializare:
LinkedIn: Ciprian Raul Romițan
Andreea Livădariu
Avocat specializat în domeniul proprietății intelectuale, doctorand al Facultății de Drept, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București cu teza „Pierderea drepturilor de proprietate industrială”.
A publicat articole științifice în Revista Română de Dreptul Proprietății Intelectuale, precum: Mărcile notorii, cu renume și celebre, Plagiatul – scurte considerații din perspectivă juridică, Probleme privind acțiunea în contrafacerea mărcilor și evaluarea prejudiciului (coautori: Viorel Roș, Andreea Livădariu), Condiția originalității în operele științifice (coautori: Viorel Roș, Andreea Livădariu).
Conturi rețele de socializare:
LinkedIn, Facebook, Instagram: Andreea Livadariu