26 aprilie 2019 – Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale

E zi de sărbătoare pentru proprietatea intelectuală, sărbătoare pe care Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale a dedicat-o inovației în industria sportivă! (pentru detalii, puteți accesa aici website-ul organizației)

În urmă cu doi ani, publicam pe blogul nostru articolul Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este în fiecare zi (coautori: Viorel Roș, Ciprian Raul Romițan, Andreea Livădariu). Îl redăm mai jos, în extras, în dar în această zi de sărbătoare!

Proprietatea intelectuală are prieteni peste tot, dar are și destui neprieteni. Pentru unii, dreptul proprietății intelectuale este un drept amoral, dacă nu chiar imoral și susțin acest lucru de pe poziții de parlamentari. Pentru alții (încremeniții în tipare) este doar un drept de proprietate oarecare, refuzând să-i vadă chiar și specificitatea. Pentru destui, dreptul proprietății intelectuale este un drept de excepții. Ceilalți știu că dreptul proprietății intelectuale este mai mult decât dreptul de proprietate de drept comun pentru că în conținutul său include și drepturi morale nelimitate în timp și drepturi patrimoniale, acestea din urmă limitate în timp, și este mai puțin decât un drept al personalității în sens clasic, pentru că dreptul moral atunci când există, se exercită asupra unui bun. Este un drept care se abate de la toate regulile dreptului comun (este motivul pentru care unii îl consideră un drept de excepții). Este dreptul celor care ne-au adus unde suntem azi și prin care istoria umanității însăși se periodizează.

Pe toți prietenii și neprietenii proprietății intelectuale îi invităm să privească atent în jur și să facă un exercițiu de atenție și de memorie și apoi, unul de imaginație. Un exercițiu simplu despre ceea ce mulți dintre noi facem, întâlnim, vedem, auzim și folosim într-o zi obișnuită de muncă.

Dimineața, vă trezește soneria telefonului cumpărat în urmă cu doar câteva luni și care va fi depășit moral peste puțin timp, deși are mai multă tehnologie decât avea NASA acum 48 de ani când l-a trimis pe Neil Armstrong pe lună.

Vă bărbieriți utilizând un aparat marca Gillette (produce lame din anul 1901, are mulțime de invenții, aparatul electric și cu lame multiple fiind încă protejat prin brevet), continuați cu igiena dinților folosind o periuță Braun, Oral B-Genius 7000, 8000 sau 9000 cu tehnologie prin care pot fi conectate la aplicația Oral B de pe smartphone-ul dumneavoastră spre a vă oferi informații despre dantura dumneavoastră sau foarte eleganta și eficienta (dar și foarte scumpă, ne avertizează chiar reclamele prin care se promovează) periuță Philips Sonicare Diamond, cu pulsații sonice (invenție brevetată și vă amintim că noii proprietari ai Philips se îndreaptă tot mai mult către tehnologii în domeniul medical, ei vânzându-și deja divizia audio-video) și o pastă de dinți pe care nici nu mai știți dacă o luați pentru calitățile ei sau pentru marca sub care vi se oferă în comerț (suntem cu toții, conștient sau nu, victime ale mărcilor sub care ni se vând produsele!) și pe care o bine-cunoașteți dintotdeauna. Atenți să nu vă supărați consoarta, dar și pentru că vă place, folosiți apa de colonie 4711 (marcă germană de parfum, dar Napoleon Bonaparte este „nașul” ei, nu familia Farina) dăruită de partenera de viață și constatați iar că bărbații se descurcă mult mai greu sau deloc în alegerea produselor pentru a le dărui celor fără de care n-am fi pe lume și care ne-au deschis mintea către cunoaștere, după ce mama tuturor mamelor a mușcat din fructul ce avea să devină la 1 aprilie 1976 marca Apple și 40 de ani mai târziu cea mai valoroasă marcă din lume.

Îmbrăcați o cămașă având desenat pe piept un crocodil verde (marca Lacoste, ce frumoasă istorie?! și vă amintiți? a câștigat și bătălia cu polonezii de la Mocek și Wenta care au vrut să înregistreze la EUIPO caimanul, dar au protestat inutil împotriva folosirii de către un criminal a unor tricouri Lacoste, pentru că interdicția utilizării produselor puse pe piață de titular ar încălca principiul epuizării dreptului la marcă! Cheltuiește 3,5 milioane de euro anul în lupta cu pirații) căreia îi atașați o cravată (o eșarfă Burberry doamnele, dar nu prea reușim să scriem despre ele, pentru că femeile sunt mai sofisticate, mai pline de personalitate și mai greu de citit în gusturi), cu un desen nou (desen industrial) asortată costumului (să zicem, Hugo Boss, marcă), și plecați la drum, încălțat în pantofi Bigotti (marcă) și cu o geantă al cărei aspect exterior este nou (desen/model), deși marca o știți dintotdeauna (Polo, să spunem).

Urcați apoi în automobilul dumneavoastră performant, confortabil și sigur pentru că are câteva zeci de invenții protejate prin brevete de invenții (știți? Elon R. Musk a anunțat că pune brevetele Tesla la dispoziția tuturor, pentru că oricine depinde de brevetele sale înseamnă că nu este destul de inovator) și este dotat cu aparatură și calculator conținând softuri protejate prin drept de autor (marca Honda, de exemplu), iar pentru a ajunge mai repede la birou utilizați aplicația „Waze” care vă ajută să găsiți traseul cel mai puțin aglomerat și care este program pentru calculator protejat tot prin drept de autor. Sau poate, mai sportivi, curajoși și ecologiști apelați la o bicicletă (Pegas este marcă) sau la biciclul electric Segway (invenție încă în perioadă de protecție).

La biroul pentru a cărui amenajare v-ați angajat un arhitect care are și el drepturi de autor asupra proiectului pus în operă și se supără dacă vreți schimbări fără el, vă așezați în scaunul ergonomic (să zicem, un OFF 911) și deschideți calculatorul (marca Sony-Vaio) pe care aveți instalate numeroase programe (cu licență, desigur, altfel încălcați drepturile creatorilor) și primiți un mesaj că tocmai v-a expirat licența pentru programul antivirus instalat acum un an, iar calculatorul dumneavoastră este în pericol.

Spre a-l proteja (nu-i zi fără un atac informatic, iar virușii sunt programe pentru calculator) până vă reînnoiți licența, dar până se instalează/actualizează programul/programele, scoateți tableta și vă căutați mesajele pe acest gadget care utilizează alte programe pentru calculator și care s-ar putea să ia locul calculatoarelor tradiționale (n-au decât vreo 50 de ani, dar timpul e mai grăbit acum decât în urmă cu 100 de ani, volumul de informații și cunoștințe noi nu se mai dublează la câțiva zeci de ani, ci undeva pe la 3-5 ani și până când telefoanele multifuncționale vor lua locul calculatoarelor mai este puțin, dar nu foarte mult). Un mesaj – reclamă vă informează că un nou medicament inovativ pentru înlăturarea durerilor de coloană provocate de prea mult stat în fața calculatorului a fost pus pe piață și decideți să îl căutați, constatând că, nou fiind, are un preț mult mai mare decât medicamentul generic folosit până acum și având oarece teamă că ar putea fi contrafăcut. Dar vă hotărâți să îl cumpărați, pentru că sunteți nesatisfăcut de rezultatele obținute prin folosirea celor vechi. Aveți de făcut o lucrare urgentă pe o problemă nouă. Scotociți prin cărțile din biblioteca dumneavoastră și prin cele publice la care vă întoarceți mereu cu nostalgie, precum și prin bazele de date disponibile pe Internet. Vă copiați paginile care vă interesează din cărțile găsite în bibliotecă și vă extrageți din bazele de date studiile noi găsite, fără să vă mai gândiți că plătiți remunerație pentru copia privată ori pentru extragerea din bazele de date consultate ori de câte ori faceți acest lucru. Lucrați ascultând muzică transmisă de postul de radio preferat (toate stațiile dețin baze de date muzicale uriașe, altfel nu sunt competitive) știind că fiecare difuzare a unei melodii aduce compozitorului și interpretului o sumă mică, dar care multiplicată cu numărul de difuzări le asigură acestora un trai confortabil și curajul de a scrie și interpreta altele.

La prânz mâncați la restaurantul de peste drum, oscilând între a bea un pahar de Campari (proprietarii acestei mărci notorii au cumpărat grupul deținător al altei mărci celebre – Grand Marnier – și odată cu acesta și o vilă pe Coasta de Azur, unde prețurile per metru pătrat construit ajung la 200.000 de dolari) sau un vin rose cu denumire de origine controlată (DOC). Seara, terminați lucrarea, o printați și din nou, fără să știți ori să vă mai gândiți la asta, plătiți remunerație pentru copie privată de vreme ce folosiți hârtie și aparat de reprodus. Vă întoarceți obosit acasă, dar mai faceți o alergare măsurată în privința timpului dedicat sportului, a numărului de pași și a caloriilor consumate de o altă aplicație de pe telefonul dumneavoastră. În casă, copilul dumneavoastră face „minuni” cu tableta parcă spre a-l confirma pe Mark Zuckerberg care susține că peste 15 ani vom învăța programare, așa cum azi învățăm să scriem și nu știți cum să-l îndepărtați de lumea virtuală spre a-i păstra dragul de lumea reală într-un fel convingător.

Mâncați frugal, vă îmbăiați folosind din nou produse marcate, vă așezați apoi într-un fotoliu confortabil (model industrial) în fața televizorului (dotat cu tehnologie ultra HD protejată prin brevete de invenție și topografii de produse semiconductoare, protejate prin certificat de înregistrare) spre a afla cine pe cine a mai plagiat, vă mirați că hoții intelectuali sunt depistați cu ajutorul unor programe pentru calculator (nu vă mirați?!) și nu înțelegeți de ce inginerii vorbesc despre lucrările juriștilor (invers nu se poate?!). Abandonați „circul mediatic” (cel adevărat fiind o afacere serioasă în care se prezintă tot creații protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe) oferite de televiziunile noastre în favoarea unui documentar științific transmis de o televiziune străină despre un grup de oameni care se pregătește să plece cândva, nu foarte departe, pe Marte (printre ei și un român), tehnologia necesară acestei aventuri fiind aproape gata. Și aflați că temerarii în discuție își asumă și riscul de a nu se mai întoarce niciodată acasă! Schimbați apoi pe un alt canal de televiziune în care este prezentată ancheta unui accident aviatic la baza căruia stă un șurub, un singur șurub, contrafăcut. Un altul, prezintă un documentar: „Războiul semințelor”. A semințelor „purtătoare” de drepturi de proprietate intelectuală. Comestibile, dar sterile, acestea neputând fi folosite și pentru însămânțare în vederea unor recolte viitoare. Însămânțarea terenurilor nu se va mai putea face curând decât cu semințe pe care le produc cei 5 giganți mondiali de care agricultorii devin dependenți și prin care agricultorii au pierdut dreptul ancestral de a semăna ogorul cu semințele recoltelor lor. La sfârșitul lui te întrebi cu tristețe dacă dreptul de proprietate intelectuală este amoral, așa cum susțin unii, și tinzi să le dai dreptate. Treceți apoi la culcare punându-vă pe noptieră telefonul pe care este instalată gratuit aplicația (care se hrănește, totuși, din reclamă, în care până și ideile sunt oarecum protejate!) care ar anunța cu trei secunde înainte de a se produce dezastrul și pe care ați introdus și alarma pentru deșteptare în ziua care urmează.

O zi obișnuită de muncă ne arată că viața noastră este, de fapt, plină de creații protejate prin drepturi de proprietate intelectuală. Și dacă reflectăm puțin asupra lor, constatăm că sunt mult mai multe (nu de puține ori și extrem de agresive – cazul unor reclame, care sunt tot creații intelectuale) și mult mai valoroase decât activele și bunurile corporale pe care le putem pipăi și vedea. De aceea se justifică întru totul opinia că dreptul proprietății intelectuale nu poate fi calificat ca un drept de excepție (de excepții) sub cuvânt că se abate de la regulile dreptului comun. Este un drept ce are ca obiect majoritatea lucrurilor care ne înconjoară. Chiar și atunci când aceste lucruri au, urmare a punerii în operă a unor creații, o existență materială.

A doua zi când vă treziți constatați că nimic din ce era în ziua precedentă nu mai există. Nici scrisul, nici roata, nici hârtia, nici tiparul, nici calculatorul, nici telefonul, nici televizorul, nici … Încercați să vă imaginați doar o zi fără proprietatea intelectuală! Și fără respectul drepturilor creatorilor!

(coautori Viorel Roș, Ciprian Romițan, Andreea Livădariu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.