Conferința Națională Război și Pace (2018) – „arenă” a dezbaterilor despre mărci

În data de 7 decembrie 2018, Centrul de Cercetări în Dreptul Proprietății Intelectuale „Aurelian Ionașcu” din Cluj Napoca, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și AgroTransilvania Cluster a organizat Conferința Națională „Război și pace”, ediția a II-a, Jocuri, Mărci, Interese. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Instituției Prefectului Județului Cluj și a reunit specialiști în proprietate intelectuală din Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov și București.

Evenimentul a fost un minunat prilej de a împărtăși noutăți, frământări și perspective asupra celor mai actuale provocări în domeniul mărcilor.

Cuvântul de bun venit a fost rostit de Prefectul Județului Cluj, domnul Ioan Aurel Cherecheș, care și-a exprimat bucuria de a găzdui lucrările conferinței în Sala Mare a Instituției Prefectului. A vorbit auditoriului și doamna Amanda Colleen Williams, aflată în vizită în România, cunoscută ca ambasador cultural pentru comunitatea muzicală profesionistă din Statele Unite ale Americii.

Deschiderea conferinței

Sesiunea comunicărilor științifice a fost deschisă de prof. univ. dr. Viorel Roș, director al Școlii Doctorale a Universității „Nicolae Titulescu” din București, director al Revistei Române de Dreptul Proprietății Intelectuale, Președinte al Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale, consilier în proprietate industrială, avocat și arbitru. Titlul comunicării a fost „Fumuri și parfumuri (în proprietatea intelectuală)” și a vizat o incursiune în istoria parfumurilor, din Vechiul Testament și până în prezent. Istorie fără de care nu ne putem explica și nici nu putem găsi soluțiile cele mai potrivite pentru protecția juridică a parfumurilor prin intermediul proprietății intelectuale.

Subiectele de discuție despre mărci

În continuare, au captivat atenția participanților la conferință:

–       conf. univ. dr. Adrian Circa, Director al Departamentului de Drept Privat și Științe ale Educației din cadrul Facultății de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, avocat în Baroul Sibiu, care a prezentat audienței, sub titlul „Protecția parfumului: actualitate și perspective” posibile mijloace juridice de protecție a parfumurilor. Am rămas cu concluziile împărtășite de domnul profesor, și anume că deși mirosul unui parfum poate reprezenta o creație originală și rodul unui efort intelectual, acesta încă nu și-a găsit locul între operele cu vocație la protecție prin proprietatea intelectuală. Până acum, industria parfumurilor și-a protejat compozițiile olfactive prin intermediul secretelor comerciale, pe bază de acorduri de confidențialitate.

–       prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă, Președinte al Senatului Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș și conducător de doctorat la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, care alături de Andrei Murgu (masterand al Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș) și lect. univ. dr. Lucian Târnu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) a redactat un foarte interesant studiu intitulat Opinii privind infracțiunea de contrafacere a unei mărci.

–       Tudor Radian-Kreiszer, procuror în cadrul Serviciului Teritorial Cluj al DIICOT a prezentat un studiu de caz cu privire la „Contrafacerea de marcă și contrabanda cu țigări săvârșite în concurs de infracțiuni”. Au fost punctate problemele practice ale concursului dintre infracțiunea de contrabandă cu țigări incriminată de art. 270-274 din Codul vamal și infracțiunea prevăzută de art. 90 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, în modalitatea normativă a punerii în circulație de produse purtând o marcă identică cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare;

–       lect. univ. dr. Raul-Felix Hodoș, profesor în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, coordonator al Centrului de Cercetări Aplicative în Drept și Afaceri din cadrul UMFST Târgu Mureș, Președinte al Societății Române de Cercetare pentru Afaceri Publice și Private din Târgu Mureș, avocat, arbitru, a prezentat sub titlul „Jocuri, mărci, interese. Implicațiile aplicării RGPD în materia proprietății intelectuale” probleme interesante izvorâte din coliziunea directă dintre numele persoanei fizice protejate prin înregistrare ca nume comercial cu garanțiile date de legislația privitoare la protecția preluării datelor cu caracter personal.

–       prof. univ. dr. Felix Arion, cadru didactic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (Departamentul Științe Economice), General Manager al AgroTransilvania Cluster, a prezentat studiul „Marca înregistrată vs. Indicație geografică. Între complexitatea legislativă și aplicabilitatea practică”. Tema a reprezentat o perspectivă practică asupra diferențelor dintre mărci, indicații geografice protejate și denumiri de origine protejate, precum și asupra potențialelor conflicte dintre acestea.

–       Dorin Deac, Directorul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj a vorbit audienței despre „Aspecte practice privind conflictul denumirilor cu mărcile din perspectiva registrului comerțului”. În prelegerea sa, a explicat de ce O(N)RC nu poate da curs unei cereri directe de radiere a mențiunilor privitoare la numele comercial, în lipsa unei hotărâri judecătorești care să consfințească conflictul cu o marcă și să dispună radierea denumirii comerciale din registrul comerțului.

–       Andreea Livădariu, doctorand și asistent de cercetare în domeniul proprietății intelectuale în cadrul Universității „Nicolae Titulescu” din București, avocat în cadrul SCA Roș și Asociații. Au fost prezentate situații concrete de mărci refuzate la înregistrare pe motiv că sunt contrare ordinii publice și bunelor moravuri, precum și direcțiile principale de interpretare de către EUIPO a conceptelor de „ordine publică” și „bune moravuri”, titlul studiului fiind „Protecția asupra mărcilor controversate: ordine publică/bune moravuri și liberă concurență”.

–       Alin Todirică, specialist în proprietate intelectuală în cadrul Dennemeyer&Associates, care a prezentat aspecte esențiale privind înregistrarea mărcilor la nivel național și european, sub titlul „Neajunsul de a te fi înregistrat. Despre reînnoirea mărcilor”.

–       lect. univ. dr. Sergiu Golub, prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, secretar de redacție al revistei Studia Universitatis, formator la Institutul Notarial Român, arbitru, a prezentat o temă inedită. „Drepturile de proprietate intelectuală, obiect al transferurilor fiduciare”, respectiv interferențele dintre fiducie și „cea de-a treia lume, lumea drepturilor de proprietate intelectuală”.

–       lect. univ. dr. Kocsis József din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, avocat, care a punctat, într-o modalitate deosebit de captivantă, principalele „Interferențe între sistemul național de protecție a mărcii și sistemul mărcii Uniunii Europene”. Au fost punctate problematici precum blocarea procedurii de înregistrare a unei mărci la nivel național sau al Uniunii Europene, ori anularea semnului înregistrat într-unul dintre cele două sisteme, dar și completarea reciprocă a celor două sisteme de protecție, prin invocarea priorității la înregistrare și a seniorității mărcii.

–       George-Mihai Irimescu, doctorand și asistent de cercetare în domeniul proprietății intelectuale în cadrul unui doctorat în cotutelă dintre Universitatea „Nicolae Titulescu” din București și Universitatea din Maastricht, consilier în proprietate industrială la Petoševikć SRL. George a vorbit auditoriului despre „Opozabilitatea mărcilor neînregistrate la înregistrarea mărcilor europene în fața EUIPO” și a identificat posibilitățile de protecție a mărcilor neînregistrate la nivelul Uniunii Europene, precum și situațiile de opozabilitate a acestora împotriva înregistrării și/sau folosirii mărcilor europene.

–       Nicoleta Boboc, avocat în cadrul Baroului București, a prezentat din perspectiva practicianului aspecte interesante referitoare la „Protecția mărcii în comerțul online”, în special despre antrenarea răspunderii operatorilor de platforme online pentru încălcarea drepturilor asupra mărcilor, în cadrul operațiunilor de comerț electronic.

–       Doru-Adrian Păunescu, Director General al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor a prezentat un studiu deosebit de interesant, pregătit împreună cu Directorul General Adjunct al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, doamna Irina Lucan Arjoca, intitulat „dreptul la nume, dreptul la marcă și numele de domeniu”. Cu această ocazie, a fost amintită semnarea Memorandumului de înțelegere privind soluționarea alternativă a disputelor între Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, Ministerul Culturii și Identității Naționale și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în baza căruia s-a decis înființarea în România a unui centru OMPI de mediere și arbitraj privind dreptul de autor.

–       prof. univ. dr. Daniela Chiorean, cadru didactic al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, avocat, a prezentat sub titlul „Proprietatea intelectuală tranzacțională. Mărcile și personajele multimedia”, aspecte interesante privitoare la contractele de transfer a drepturilor de autor și a drepturilor conferite prin înregistrarea mărcilor.

–       prof. univ. dr. Cezar-Marius Pantea, conducător de doctorat în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, avocat și consilier în proprietate industrială, ne-a vorbit despre „Jocurile de noroc și mărcile”. A subliniat domnul profesor că pentru a sta la adăpost juridic, industria de jocurilor de noroc are nevoie de instrumentele oferite de dreptul proprietății intelectuale.

–      conf. univ. dr. Paul Popovici, avocat și consilier în proprietate industrială a vorbit auditoriului despre „Reaua-credință la înregistrarea mărcilor”, lansând câteva întrebări incitante: „Care este sursa de inspirație a relei-credințe în domeniul proprietății intelectuale?”, „Când sau până când poate fi invocată reaua-credință?”, „Care sunt efectele constatării relei-credințe?”.

Închiderea conferinței

După încheierea lucrărilor conferinței, invitații au avut bucuria de a participa la un foarte sensibil concert de chitară și pian, intitulat „De la Vivaldi la Piazzolla”, susținut de Duo Celeste (duo de chitară alcătuit din Tudor Gliga și Orosz Dávid, cu participarea specială a domnișoarei Orsolya Páll (pian).

Din repertoriu au făcut parte, între altele, Dansurile românești ale lui Bartók Béla, Concertul pentru două mandoline al lui Antonio Vivaldi, Dansurile transilvane ale lui Adrian Andrei și un aranjament propriu al celor doi interpreți pentru Tango suite I, Lo que vendra, Adios Nonino, Libertango (aranjament mixat cu Snoop Dogg, 1999, Stil dree) – Astor Piazzola.

Concertul a fost posibil datorită domnilor conferențiari Cristian Bence-Muk și Constantin Andrei de la AMGD Cluj-Napoca, cu sprijinul domnului Bogdan Roșca-Zasmencu, Manager al Radio Cluj, a avut loc la Sala Radio Cluj-Napoca și a fost transmis live pe Pagina de Facebook a Radio Cluj.

O parte dintre frământările exprimate în cadrul conferinței au fost reflectate în emisiunea Actual Regional din data de 7 decembrie 2018 difuzată la TVR Cluj (producător știri: Luminița Purdea Cotuțiu; coordonator: Andreea Costin; prezentator: Raluca Ghiță; reportaj: Ionel Lespuc), care poate fi vizionată mai jos:

Mulțumim, conf. univ. dr. Paul Popovici, Centrului de Cercetări în Dreptul Proprietății Intelectuale „Aurelian Ionașcu” din Cluj Napoca, lectorilor, întregii echipe organizatorice, sponsorilor, partenerilor media pentru organizare, inspirație, împărtășire și sprijin.

La bună revedere!

Leave a Reply

Your email address will not be published.