Home Știați că... Știați că…

Știați că…

Știați că…

Autor: Andreea Livădariu

În anii ’70, marca Kodak era una dintre cele mai valoroase mărci din lume?

În anii săi de glorie, Kodak era marca prezentă pe 85% din aparatele de fotografiat de pe piață și pe 90% din filmele fotografice utilizate de pasionații de fotografii. Astăzi, după peste 100 de ani de prezență pe piață și după două decenii de la ocuparea podiumului în clasamentul celor mai scumpe mărci, marca ce poartă numele unei halte a trans-siberianului pare că își încetează existența. Poate că una dintre explicații este și incapacitatea aparatelor de fotografiat limitate la 36 de cadre (poziții) de a concura cu obiectivul fotografic de doar 1 cm atașat smartphone-ului ușor de scos din buzunar pentru a imortaliza spontan orice, oricând și oricât de mult. Odată cu apariția telefoanelor performante capabile să imortalizeze imagini într-o explozie de culori, aparatele fotografice cu filme foto și serviciile conexe precum imprimarea fotografiilor pe hârtie, doar ele, au încetat a mai fi o activitate comercială aducătoare de profit.

Cele mai valoroase 10 mărci ale anilor 90 erau, în principal, mărci de țigări și produse alimentare?

Potrivit unui studiu din anul 1992, cele mai scumpe mărci de la acea dată, esti­mate la valori cuprinse între 4 miliarde şi 40 miliarde dolari americani, erau: MARLBORO (pentru țigări), COCA-COLA (pentru sucuri acidulate), BUDWEISER (pentru bere), PEPSI-COLA (pentru sucuri acidulate), NESSCAFE (pentru cafea), KELLOG’S (pentru cereale pentru copii), WINSTON (pentru țigări), PAMPERS (pentru scutece pentru copii), CAMEL (pentru țigări), CAMPBEL (conserve)[1].

În anul 2015, primele zece locuri din topul[2] celor mai valoroase mărci sunt ocupate de APPLE, GOOGLE, MICROSOFT, COCA-COLA, FACEBOOK, TOYOTA, IBM, DISNEY, MC DONALD’S, GE. Nu este de mirare că patru din primele cinci mărci sunt înregistrate pentru produse și servcii din domeniul tehnologiei și al rețelelor de socializare. Astăzi trăim secolul exploziei tehnologice în care informațiile circulă cu o viteză năucitoare, în care distanțele au fost diluate via internet, iar omul de astăzi este dependent de smartfone, tabletă, smartTV, adică de orice dispozitiv high-tech care îi poate oferi o rapidă conexiune la Internet și contul său de socializare, o poziționare la un click distanță de informațiile care îl interesează și o comunicare rapidă în orice colț de lume s-ar afla.

În 1986, când COCA-COLA împlinea 100 de ani, activele sale corporale și incorporale erau evaluate la 14 miliarde dolari, din care 7 miliarde era valoarea mărcii, față de 3 miliarde dolari în 1980. Astăzi, valoarea mărcii COCA-COLA este de 58,5 miliarde de dolari. Și dacă notorietatea, renumele, valoarea ca activ incorporal ale mărcii Coca Cola au necesitat în perioada 1922-1972 cheltuieli pentru publicitate de aproape o jumătate de miliard de dolari, numai în anul 2015[3] investițiile în publicitate au totalizat 4 miliarde de dolari.

Țara cu cele mai multe mărci înregistrate în anul 2013 era China?

Potrivit studiilor întocmite de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, numărul mărcilor înregistrate în 150 de ţări ale lumii a crescut de la 400.000 în 1967 la 1.200.000 în 1992. În prezent sunt înregistrate aproximativ 26 de milioane de mărci în toată lumea, dintre care, în mod cu totul surprinzător, numai în China au fost înregistrate 7,23 milioane de mărci, ţările cu cel mai mare număr de mărci înregistrate fiind astăzi China, Japonia și Statele Unite.[4] Remarcabil este și faptul că Adobe Systems Incorporated, companie din industria IT, are aproximativ 386 de mărci înregistrate!

[1] Viorel Roș, Dreptul proprietății intelectuale. Curs universitar, Editura Global Lex, București, 2001, p. 569.

[2] A se vedea The World’s Most Valuable Brands 2016, accesibil la: https://www.forbes.com/powerful-brands/list/#tab:rank.

[3] Topul The World’s Most Valuable Brands realizat de Revista Forbes poate fi accesat la https://www.forbes.com/powerful-brands/list/#tab:rank.

[4] 2013 World Intellectual Property Indicators, accesibil la www.wipo.int.

Foto: Bloomicon/Shutterstock.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/viorelros/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/viorelros/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5464